標題: 12-26/9/2010...新疆金秋之旅 - 後記 + 靚相
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
來自 監肉
狀態 離線

我今晚可以POST相

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-10-11 21:15  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
DAY6...
離開巴音布魯克...
中途揚師傅遠遠望見天鵝...問我地去唔去睇...梗去啦...
嘩...一睇...比天鵝湖景區仲多...

高原平原沼澤...好特別既地形...真係值得一到...

又跨過天山山脈...新彊既公路幾時都咁有氣勢...

中途亦有好多種類既山...

去到吐魯番已經日落...楊師傅一早幫我地訂好賓館...

因為楊師傅老家係吐魯番...所以今晚佢帶埋老婆囡囡一齊出黎...請我地係當地好正既菜館食飯...又一天...

頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2010-10-11 23:20  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談
好正呀!, 好多地方想去.......唔知幾時先可以去新彊......

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
好啦,到我出相

day1

出發前仲執緊行李.太多野啦...

深圳 -->蘭洲 -->烏魯木齊 (第一次坐海南航空,空姐靚女 )

好奇特的山形

好啦...坐左成6個鐘頭終於到左夢想地--新疆

坐左$10一個人的機埸巴士出市區.搵到間5.1夜市附近的平賓館. $90標間
兩個女人就出左去行街,我同阿祥搵司機.佢地買左d正野返黎...正...

好野,搵到司機就無煩腦.可以出去行下街,食下野啦.

我地行左去國際大巴扎....無野睇的..阿祥post左相,我唔post啦.
行左好耐街,坐的士去夜市.我地係夜市食左幾10串羊肉.因為落雨.食得趕.
係呢個時候俾一個買無花果個個人屈左我地買左4個.真係差勁.
又俾公安趕我地走.唔係掛,食野都趕

所以係附近搵間餐廳食飯.求其搵咋..又會搵到好野食..
大盤雞...去到新疆一定要食

第一日就完左啦.順便一提,新疆同香港係有2個小時時差.雖然係咁,佢地都係跟北京的時間.慢香港2個鐘
所以日頭7,8點天光,9點先日落(香港時間計).

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-10-12 16:01  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
DAY 7...
原定行程中冇plan既吐魯番...但其實一定要去...好多新彊好重要既景點都係呢到...而且一日基本上遊得晒...

吐魯番係中國火爐...最高可以去到47度...年降雨量係15mm...

我地第一站去交河古城...名氣唔及高昌...但比高昌好睇D...

係到...可以有少少絲路feel ...

全部都係頽廢既牆垣...

跟住去坎兒井...其實係吐魯番龐大既地下水工程...
提子就係吐魯番既特產...所以一定要去吐魯番...
提子乾只要放係一間通風既房...30日就變乾屍...

下一站...火焰山...千祈唔好買票入場...因為外圍仲多野睇...正面...

揚師傅帶我地去背面睇...有本事可以爬埋上去...

再去遠少少有少少沙漠...

最後一站葡萄溝...又係唔使入場...直接去農民葡萄園任食任摘啦...正到丫...

新彊人...

玩完吐魯番...就返回烏魯木齊...公路中段會經過風力發電站...風車多到睇唔晒...
楊師傅停車比我地feel 下有幾大風...嘩...10號風球...

烏吐公路...

又玩到日落...

返到烏魯木齊又去返51大通住...call 咗另一部車...係旅行舍代理...豐田4驅...800日乜都唔包...

咁就玩咗7日...完成中彊之旅...

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
DAY 2

好啦...一早起身出發.會合楊CFU.第一站賽里木湖.要一日車.

**** 本內容積分高於 40 才可瀏覽 ****

唔知係唔係我地重呀...架車要入廠.

中午啦..第一次食伴麵.

楊CFU架車可以坐5個人.我地4個人就好舒適啦.

中途會見到好多呢D靚景

終於到啦....

一落車就FEEL到好凍啦...

WA...靚到咁的...唔黎SIDE晒..

仲發現彩虹TIM...

玩左一陣都天黑啦...又凍...係時候食飯啦....呢餐係最貴的..大盤雞$120(一隻雞),羊肉好似$40半斤,兩碟菜..加加埋埋$220
隻土雞又真係好味WOR.

第一次訓蒙古包,抵WOR.$100一個包.
阿祥話俾鬼壓,所以佢好早訓左.
不過我就慘啦..個晚拉肚子,夜晚出去湖邊大解放3次咁多.不過就睇到好多星星,好靚.凍鬼死我.><

頂部
阿駿
新手上路

UID 273
精華 0
積分 44
帖子 87
閱讀權限 10
註冊 2010-6-18
狀態 離線
發表於 2010-10-13 00:35  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 阿駿 為MSN好友 通過MSN和 阿駿 交談
wa, 咁大個包先$100, 睇個樣訓到7/8個...

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿駿 於 2010-10-13 00:35 發表
wa, 咁大個包先$100, 睇個樣訓到7/8個...

係呀...

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-10-13 23:58  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
唔止訓7個...訓17都得...

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 留長 於 2010-10-13 23:58 發表
唔止訓7個...訓17都得...

頂部
faimo
猿人

UID 29
精華 0
積分 4
帖子 8
閱讀權限 30
狀態 離線
回復 #40 kelvin 的帖子

頂部
走得慢
新手上路

UID 315
精華 0
積分 3
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2010-10-21
狀態 離線
期待客納斯的相片

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
Day 3

成晚都係度拉肚子.無覺好訓. 一起身就走左去行山.

歡姐係咁問佢俾唔俾佢玩..人地唔SO佢..

走地雞

乜都係大..

好啦...要走啦...再見馬馬..下一站伊寧
係呢個時候阿留祥唔豬服.不過都要食D野的.

食飽再出發..發現向日葵.即刻落車影相

我而家先知向日葵係可以黎做瓜子的

當地的補鞋王

呢個將軍苦入場費好貴,無入..唔入都無損失.

司機帶我地去happy fram偷apple

偷APPLE偷到精神晒

好多WOR...最後我地買晒....不過真係好香...正

好啦.....偷下食下咁就到左伊寧河啦..

無咩特別

幾精神

2個大陸人

人地鐘意黃昏結婚..新娘好靚女

係醫肚的時間...呢餐真係飽啦..

食完去左超市買野,跟住返酒店ZZZZZZZZ

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
DAY 4

晨早起身食酒店提供的早餐...超唔掂..

出發去那拉提草原

大到無朋友

今年的旅遊王

新朋友歡姐..佢真係好抵死同搞笑

ANGELA

旅遊區的板主

俾人發現左

咩咩咩....

買左貴貴的門票同區間車車票...

那麼大草原

D馬好靚

唔好拉我啦..哥哥..

瑞士風景

真係傍水WOR...

乜都爬一番

個個都玩下先...

我又玩...

那麼大湖

實在太大啦...諗住可以行番出去... 最後坐區間車去人..
返酒店沖個涼跟住出去食晚餐...

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
day 5
那拉提大草原 - 巴音布魯克大草原 (巨大的草原,睇天鵝湖同9曲18灣)

當地人住係馬路邊.

沿途風景好靚..係個度去camp一流呀...

上緊山....越黎越凍

4條雪條

上到3千...大家都無事..

有得玩雪,好開心..

呢條友中招

毛牛..

呢度超大....又靚..

楊cfu幫我地搵左間賓館,都ok架..

佢地d茶葉好似泥 不過都幾好飲

食個lunch就出去玩...呢個牛肉太好味啦..

天山雪蓮bo雞湯,好好飲

食飽出發去睇天鵝湖.由景區門口坐車入去都要成半個鐘先去到.
個草原大成咁...

我地騎馬去睇天鵝.一人$50.貴

白馬王子

老闆係唔同d的,有專人照顧

e..得兩隻咁少.咁流><!!....真係可能要夏天先多..所以秋天係唔駛去睇

個湖咁流,好啦.去下一個景點-9曲18灣

睇9圖曲18灣要係黃昏的時候最靚...我地周圍行下..

呢度咁那麼大更大...好很大呀....

呢度又大興土木啦...整緊觀景台

等日落

金色的9曲18灣

佢話個黃好味wor..

係呢度俾我遇到一行3人的深圳旅客,有個識講廣東話...岩channel wor..
我地搵到第2個好cfu都係因為佢....

返去要飯啦...天都黑晒...我地用左45mins先出番去景區門口.10mins度就返去酒店
簡簡單單又一餐

頂部