標題: 1/7/2010(四)...黃竹角咀鳳凰溪
衰人
越野雄心

UID 10
精華 0
積分 1591
帖子 3181
閱讀權限 80
註冊 2008-9-28
狀態 離線
1/7/2010(四)...黃竹角咀鳳凰溪

集合時間到了, 都無見到FAY女 & YATI出現.
唔等了. 94巴士要開車.

誰不知. 當我們到達黃石, 就見到貌似FAY女 & YATI 的物體在黃石公園石凳坐.
但係. 再睇真D, 原來真係2個村姑. 現在D村姑, 真的是穿著現代褲 和 穿手袖 的.
唔怪得阿FAY要學扮村姑啦.

當下車後, YATI真的出現了. 早我們一班車. 乘搭96R到黃石.
阿FAY就當然唔見啦.
最後. 聯絡上了阿FAY, 她正在有錢地乘坐的士向黃石碼頭的途中.

開船了. 做乜走個大肚坡婆出來跟我地去綑邊呀?

原來是一個去街LOOK裝束來綑邊.

很雀躍, 還想指揮船家的行駛路線.

一船人

大飛, 飛弛中. 真係好快架.

一船, 阿長就話要去當年的同一位置, 影一張.
當年的, 作比較

雖然同一位置, 但主角比現在年輕得多

今日天朗氣清.

終於到了鬼手石.

兩位成員泳渡過對面岸

泳術不精的. 只好眼望望. 最後, ... 忍唔住喇. 要爆喇.

最後. 連完全唔識游水的彩虹仔. 大膽到飛起. 爆發小宇宙
無泳圈都照泳渡.

最後所有人都泳渡過去對面岸

待續

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-7-2 01:05  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
唔係所有人...有三個冇渡...用腳行...

頂部
阿成
野人

UID 8
精華 0
積分 1637
帖子 3274
閱讀權限 40
註冊 2008-9-24
狀態 離線
超正...咁快post 相

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
來自 監肉
狀態 離線
今日熱死

頂部
何B
原始人

UID 212
精華 0
積分 106
帖子 212
閱讀權限 50
註冊 2009-7-9
狀態 離線
發表於 2010-7-2 02:08  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 何B 為MSN好友 通過MSN和 何B 交談
真好玩!

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
泳渡個下真係好豬服呀... 不過入面D野咸濕晒

好彩開頭行時間唔中有D淡水降番幾度...唔係真係CALL船OR直昇機啦

行澗最豬服.好涼快.

最後的山路真係長死人

頂部
陳小明
野人

UID 261
精華 0
積分 331
帖子 661
閱讀權限 40
註冊 2010-5-6
來自 山中
狀態 離線
天氣比想像中理想。好。

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 陳小明 於 2010-7-2 10:13 發表
天氣比想像中理想。好。

係好好天

頂部
yeti
越野雄心

UID 62
精華 0
積分 471
帖子 942
閱讀權限 80
註冊 2008-10-4
狀態 離線
好過頭~~

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-7-2 13:05  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
小明哥好正...

彩虹仔又好正...

邊位...咁既...

呢個一上去...即刻倒...

歪咗...唔上得...

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
來自 監肉
狀態 離線
哈哈

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-7-2 16:01  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
出發...

鬼手岩海岸...

晴朗既天氣...搶灘...

真係好好天呀...><

畏水果個首先落水...

勁熱佢地都唔落水...

fay姐升呢...

岩石係呢一段海岸值得黎既野...

大把鬼手...

就算要爬都唔落水...奇怪...

到達鬼手...已經謝晒...

頂部
彩虹仔
註冊會員

UID 270
精華 0
積分 60
帖子 120
閱讀權限 20
註冊 2010-6-6
狀態 離線
發表於 2010-7-2 16:09  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 彩虹仔 為MSN好友 通過MSN和 彩虹仔 交談
完全適應了南非時間,雖然無波睇但前晚精神到瞓唔到,等到六點几炒個蛋炒飯,去麥噹噹食早餐,已經好想瞓.
頹到唔想講野,好想返去瞓覺.
坐船果刻,D風將我激醒,香港的海景實在是太靚啦!好似油畫!我又精神左啦!
但天氣好鬼熱,我上岸興奮左一陣又謝了,還是慢慢行留番D体力.
他們發現一個"通往銅鑼灣的洞",想爬石過但過唔到,行水路,洞口風起浪涌看不到石頭的高度,膝蓋撞到大石,即刻瘀哂,痛足全程,慘!
最開心的是泳渡,哇!成就感啊!!!這輩子還沒試過在海里游啊!平時去沙灘帶泳圈都只敢在邊上遊。
而且一直對水里的未知充滿恐懼,太多的電影情節充斥在腦海。
我覺得你們應該不會隨便讓我冒險吧,肯定是安全才會讓我試,所以我非常放心的吹足防水背包泳渡。
仰泳最大的好處就是看不到前面漫長的水域,只看得到大家一起泳渡,所以我根本沒有時間恐懼,只覺得開心和安心。
我很感謝你們給我這次嘗試的機會和勇氣,對你們來說是件極簡單的事,但對我是心理障礙的突破。我其實是很怕死的,哈哈!
至于單手吊住樹根,我相信你們誰都可以,因為你們拗手瓜誰都可以贏我,我從小學至現在還沒拗贏過任何人,所以FAY說我厲害我也覺得奇怪,只是你沒試過吧。如果樹根旁有條蛇,我鬆手跳落去都敢。
昨天如果途中無冰涼的溪水我應該會中暑,我出門時已經熱到受唔住。行澗太舒服啦。最折磨就是落山,因為我膝蓋受傷落山果陣痛到死!好似蝸牛咁慢慢移。落山仲要不斷上不斷落,一個山頭,再一個山頭。。。。。。仲未完?
Ling真係仙人,落山之速度無人追到。好羡慕!
今日瞓左11個鐘,周身骨痛,哈哈哈哈哈哈,一想到晚上有波睇,又好精神啦!
多謝各位!同你地一起行山好開心!!!

http://www.rainbo.hk/
頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2010-7-2 16:27  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談
彩虹仔, 下次泳渡小心呀! 今次你好彩咋, 有大白鯊咬人GA  好似電影情節咁,

你下次睇下留長既路線圖就知D線有幾長........不過你對香港呢D路唔係太熟識, 都算好好經驗

通往銅鑼灣的洞 ---- 咁以後由大埔去港島咪好快? :kaka:

你知唔知點解fay姐, 會話你單手吊住樹根厲害? 點解佢做唔到呢?  你估下, 估到有奬!

頂部
rocky_cc
山人

UID 221
精華 0
積分 205
帖子 410
閱讀權限 20
註冊 2009-10-1
狀態 離線
首先係度同咁多位講唔好意思 , 尋日真係勞煩灑大家, 拖慢你地行程。但亦好多謝各位沿途的幫忙及支持,特別係留長、庶神、阿成、kelvin、阿葉等等,其他數唔灑,總之就感謝,幫我揹背囊,扶我等等,萬分感謝。第一次join你地玩,見到又海又澗好吸引,而且17km,諗住應該應付到,點知條路真係比我想像中長好多,特別係早段較難行,加埋尋日咁曬,真係好快就揸乾左。仲要搞到1點已經開始老抽,抽到傻左,尋晚成晚都係咁抽,訓得好少,而家小弟對腳痛到行路成個阿伯咁,真係要抖下先...但尋日真係好正, 又海又澗又山,真係玩齊晒咁多樣,絕對係好體驗。不過礙於小弟一早就爆廠,所以成程都好似投入唔到咁,真係對唔住大家。抖好之後我會再練下,等我有好d體力跟你地繼續行多d唔同ge地方。 好老實講,你地出活動成日提到全程自顧,尋日真係完全做唔到,仲搞到要大家照顧埋我,心裡幾驚你地blacklist我,希望你地唔會啦, 你地咁好人,hehe。再一次多謝大家歡迎我join你地的活動,無言感激!!!

頂部