標題: 2014年9月27-10月6...菲律賓Coron(busuanga)...之旅 後記+相片
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
註冊 2008-9-28
狀態 離線
發表於 2014-10-9 23:00  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
2014年9月27-10月6...菲律賓Coron(busuanga)...之旅 後記+相片

頂部
wilsonho
越野雄心

UID 292
精華 1
積分 2266
帖子 4481
閱讀權限 80
註冊 2010-8-8
狀態 離線

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
註冊 2010-8-15
來自 特技星球
狀態 離線

頂部
eugene
野人
迎向新時代、面對新挑戰!

UID 64
精華 0
積分 325
帖子 649
閱讀權限 40
註冊 2008-10-4
來自 火星的PK
狀態 離線
發表於 2014-10-9 23:54  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 eugene 為MSN好友 通過MSN和 eugene 交談

頂部
阿寶
越野雄心

UID 11
精華 0
積分 733
帖子 1465
閱讀權限 80
來自 上帝的創造
狀態 離線
發表於 2014-10-10 00:58  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 阿寶 為MSN好友 通過MSN和 阿寶 交談

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2014-10-10 01:23  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談

頂部
rocky_cc
山人

UID 221
精華 0
積分 205
帖子 410
閱讀權限 20
註冊 2009-10-1
狀態 離線
太正了~~~

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
來自 監肉
狀態 離線

頂部
bonnie
猿人
重組人生中...

UID 96
精華 0
積分 315
帖子 629
閱讀權限 30
註冊 2008-10-21
狀態 離線
無料ge .得

頂部
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2014-10-13 20:04  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
20140927 day 1
8:30am etd HK. 2:00到逹馬尼拉機場,我們要逗留三小時,再轉內陸機到Busuanga.
我們在馬尼拉機場附近的shopping mall逛逛,機場有shuttle bus到new port city新城購物中心,那兒有個很大的賭場,無講規劃或裝修都似足澳門威爾斯人,內外彷歐陸式.商場內的有不少cafe&餐館,價格亦不便宜,大約人均消費港幣一百左右.

我們最後到McDonald解決午膳問題,那兒有意粉,經濟便宜又好味,薯條超大包! (php406 for all). 之後又回到機場hea. Terminal 3設施很新,有wifi,只是冷氣及通風不足,很焗!

16:30左右,抵逹coron,很風土及大自然的味道,太美了! 我們坐小巴(php150/位)到coron市.

https://lh3.googleusercontent.co ... /1411823405364.jpeg

先到Louis Bay 放下行裡,因為我們訂的是風扇房,環境較差,但每人每晚只是HK$50/晚/人.交通亦很便利.

隨意的在市內走走,在一家餐館坐下來用餐,晚飯很難食.整家餐館滿是油煙和飛蟻.因為上餐太慢,我們買了些串燒填肚 (php10/串x6),很美味!

正餐後,轉場halohalo,但味道太甜了,味道欠佳,但環境很有情調.

甜品後,我們到碼頭散步,因為街燈電源未修復,滿天繁星,美呆了! 可惜,數分鐘後,路燈回復,感覺消失! 在碼頭邊,有liveband演出.多少多藝,很好聽. Luis Bay正門有一大閘,夜晚關上,整條村子一起鎖上,感覺很安全似的。

頂部
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2014-10-13 20:35  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
20140928 Day 2
由於要留成個星期,阿長佢地又未到.今日唔出海住,等埋佢地先.
我地近近地去左hot spring.意料之外咁正! Carol操一口流利英語,講價又掂! 我地朝早自然醒,再慢慢食個早餐,行下街. 市集有個tourism office,諗住去攞下料.點知原來空置左好耐, 門口又爛溶溶,裝修有60/70年代懷舊FEEL. 好似雷生春未番新咁,真係好恐怖! 我日光日白,係條人來人往的大街打開門都腳震唔敢入去. 真係諗起都不安!

之後上左架合眼緣的tuk tuk去hot spring. 其實成街tuk tuk都會問你hot spring. 不過依個司機,30分鐘內碰面三次,所以幫趁佢.開價php300/車/回來,留1小時.講價後php250,後來我地想玩多半小時,最終都係比php300 (=hk$55). 依程來回其實好抵! 因為條路好爛,有少少越野成份,又唔係近.單程都30-45min. 如果踩車就正啦!!
Hot spring好正,D水好熱,仲要鹹鹹地對住大海,肯定唔係流野,煲熱水. 原場包埋我地都係得5-6個人.個肚腩仔都係時候晒下太陽LU…

下午無去乜景點,只係在down town行下街咁. Luis Bay的天台好舒服,有亭有椅,風光明美.

晚上去gateway聴live band. 但我更想留在天台上觀星. 臨瞓前,上天台收衫,望幾分鐘夜空,見到一粒流星,好開心!

頂部
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2014-10-13 20:53  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
20140929 Day 3
昨晚報左A團 (Las Island De Coral + CYC Bleach + Atwayan Beach + Quin Reef + Green Lagoon + Kayangan Lake (Php 650/pax All in).
嘩! D水超清! 珊瑚都OK. 遇正潮退,D珊瑚夾海刺,界肚腩咁濟! XD
Coron浮潛真係正! 不過上Kayangan Lake由山頂俯瞰山風景就令我好失望.第一沿途有超勁的尿味,第二多蚊,第三觀好多樹,無poster的FEEL. 但由山頂落內湖就正,內湖有洞及deep water climbing玩,啱晒”乃洞派”既小明及老C. LUNCH時落好大雨,原來依頭就算早午晒爆,中場都好大機會落大雨. 烏雲密佈的大雨,唔講得笑!
四點左右埋岸,坐tuktuk回酒店時見到阿長佢地.好期待皇上帶我食好味的魚蝦蟹!!
晚上去food station 食dinner.因為滿座,我地行一陣街先食din.中途,皇上又用佢靈敏的臭覺,發現左”蝦佬” 買左8只跳跳扎的琵琶蝦.我都係第一次食咋! 淨係知龍蝦D朋友囉! 識食既皇上話香港好難買到,仲要PHP100/KG=HK$18/KG.超抵呀! 話時話,係coron幾日,就算去魚市場都少有蝦賣.真係好LUCKY呀! Food station晚餐都正! 尤其係牛骨湯.

頂部
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2014-10-13 20:57  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
2014/09/30 day 4
人齊了,我們今日玩tour B (php750/pax) (Barracuda Lake + Smith Beach + Skeleton Wreck + Reef Garden + Twin Lagoon) + extra seven island.
由於包船都要php2000/ship. 但每個check point都收入場費各php100, 我地共八位.唔化算!
船上有三位台灣男生,幾靚仔. 其中有一個酒窩勁深,有少少似”等一個人咖啡”的男主角,佢同一位巴西妹好似有少少曖昧. 閣下無聽錯,真係好多巴西人. 今次依個巴西妹真係靚女,樣靚身栽靚! 俊男美女,好襯! 另外,還有一對比較年長的情侣,男係西人,女係菲律賓人,但關係似情婦多過愛人.
Barracuda Lake好玩! 有得跳水! 玩完五個check point,都好似無乜郁過咁,我地唔夠喉,加料seven island. 真係超靚吖!! D珊瑚勁大塊,勁完整, php100/位入場費係抵架! 只希望唔好咁多盲毛去,因為依兩日見到D人亂咁踩/踼水,整爛晒D珊瑚.人地一年都長得果幾毫米咁多. 盲毛一踼就無左幾千年仔. 唉….

頂部
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2014-10-13 21:42  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
2014/10/1 day 5
朝早食完早餐,再由Amphibi-ko轉場到KokosNuss. 講真Amphibi-Ko Resort真係幾好住.
阿長腸胃出事,面都青埋,Gigi陪佢睇醫生. 今日佢兩個唔出海了,幸好JY tour的老闆好好人,好有人情味,佢好體諒我地的情況,話可以退錢.太好人了!
今日玩tour D (Pass Island + Lusong Gunboat + Lusong Coral Garden + East Tangat Wreck) (php 1200/pax). East Tangat Wreck故明思義就係玩沉船. 我地浮潛係無乜野玩既! 第二及第三個點勁靚! 尤其係第三個point,上面有個靚沙灘,以為無乜野玩,但原來水底勁精彩!!! 靚到爆炸! D貝殼勁大隻,眼見最細都大過我個頭,最大就直徑一米左右.超誇張!!! 仲有勁大條珊瑚魚,大過我塊臉! 真係唔想走!
今日美中不足係,負責我地隻船的guild唔得,原來pointC水底咁鬼靚,又唔提我地帶snokle落船食飯,浪費我地的時間! 因為水位底,船唔可以長期埋岸,所以一來一回去海中心拎野其實好煩! 還有,船上的人好奇怪,好似除左我,寶,皇上,carol鐘意落水外,其他落水就好似受刑咁…
四/五點返到酒店沖身,大家似乎對酒店唔太滿意.收唔到wifi,潮濕,花灑弱,有蜘蛛及蟻..等.可惜我係through agonda訂,無得退錢架. 其實,個人黎講,無wifi=避世幾日囉,花灑弱=環保用少D水, 蜘蛛/蟻=大自然.只係D有毛動物唔好接近我就得架啦!
大家好回味在Amphibi-ko既時光,所似今晚Amphibi-ko Resort食dinner. 原來唔止阿長肚瀉,我地8位都有4位唔舒服. 尤.老C食飯其間仲暈左3分鐘,嘴都白埋. 老C醒返,大家都呼一口氣. 事後檢討,應該係肚瀉,而又少飲水及進食,以致無能量. 大家都要食野及飲水呀!

頂部
fay
山人
崖上的波兒

UID 12
精華 0
積分 585
帖子 1169
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2014-10-13 22:02  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 fay 為MSN好友 通過MSN和 fay 交談
2014/10/02 day 6
今日玩tour C (Bulog Dos Island + Banana Island + Malcapuya Island) (Php1200/pax).
來回各要1.5hour船, 雖然Coron浮潛係靚,但連續四日都差不多景觀,無左新意. 晒左幾日,黑到皮膚痛. 不過如果唔落水,係船上沙灘HEA仲悶.
晚上,去Amphibi-ko食野,似乎除左我及皇上,真係全軍覆活. 唔係話皮膚敏感,就話比蚊咬到週身蚊印,否則便是肚瀉. 浮潛又唔洗用體力,依幾日好似無運動過咁,大家病到屎屎下.我又百無了賴.
話說回來,我係kocosNuss其實住得唔錯,我兩部電話係房都可以收到wifi,睡眠亦好充足,無蚊咬,無皮膚敏感,食得走得瞓得….就算街邊串燒,照食可也!

頂部