標題: 23/9/2013...徒步新彊狼塔C線 9天 自虐遊分享
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
註冊 2008-10-1
狀態 離線
發表於 2013-10-25 17:03  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
23/9/2013...徒步新彊狼塔C線 9天 自虐遊分享

一, 目的地
狼塔之路是穿越北天山最为漫长和危险的徒步线路。它起始于位于北疆昌吉回族自治州的呼图壁河大峡谷,由北向南翻越五座近4000米的大阪后到达南疆巴音郭楞蒙古自治州的和静县巴伦台,全程徒步距离约120公里。呼图壁河发源于河源峰,在当地哈萨克语中,河源峰被称为狼塔,意为有群狼守护的塔山。河源峰海拔高度5290米,山势陡峭,型如尖塔。狼塔C线正是穿越这一地区的一条高危徒步线路。狼塔C线穿越需要翻越冰山隘口、横渡激流、行走空中栈道、穿越草原、森林…风景绝美而又惊险刺激、集巍峨壮美的天山风光之大成。

狼塔C线:呼图壁林场—希勒木乎—喀拉莫依纳克达坂—白杨沟达坂—库拉阿特腾阿苏达坂—蒙格特开曾达坂—哈尔嘎特开尔茨达坂—哈尔哈提达坂—古仁格勒村
http://www.doyouhike.net/forum/mountain/447327,0,0,1.html

二, 交通
起點: 烏魯木齊市集合,早上包車往希勒木乎村。
離開: 古仁郭勒村 包車至 巴倫臺鎮,再包車往烏魯木齊。如果古仁郭勒可以包車直接往烏魯木齊更好。

三, 路線
D1 烏市 (包車) -- 呼圖壁林場 --希勒木呼 -- 沿馬道而上,視時間、天氣、水源,前進、白楊河源頭 擇地紮營
D2 白楊河源頭營地~白楊溝達阪 -- 臺普希克馬河水邊營地
D3 臺普希克馬河水邊營地 -- 臺普希克馬河五星營地
D4 臺普希克馬河五星營地 -- 過河 -- 棧道 -- 臺普希克馬河山 -- 庫拉阿特騰阿蘇達阪腳下 (獨樹)紮營
D5 營地 -- 庫拉阿特騰阿蘇達阪 -- 奧爾塔蘭特爾河 -- 第二個溝口左拐—牧民點紮營
D6 牧民點 -- CD線岔口
D7  CD線岔口 -- 蒙格特開曾達阪—哈爾嘎特開爾茨達阪—三岔河口
D8 三岔河口 -- 哈爾嘎騰郭勒河谷 -- 哈爾哈提達阪山腳
D9 哈爾哈提達阪山腳 -- 哈爾哈提達阪 -- 機耕路 -- 古仁郭勒村 (包車) -- 巴倫台

相片
D1
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938542107842157009
D2
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938559852957981665
D3
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938568167829788273
D4
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938596496071612785
D5
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938968115892949249
D6
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938976995696044785
D7
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938984480056125713
D8
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5940013671747851793D9
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5940341846322441153

一行9男2女 第一隊全 香港人隊伍~ 先拜訪烏市狼塔戶外 老闆問下狼塔路線資訊近況

D1 烏市 (包車) -- 呼圖壁林場 --希勒木呼 -- 沿馬道而上,視時間、天氣、水源,前進、白楊河源頭 擇地紮營
第10:00 出發, 19:00到營地, 全日平路 营地海拔約2859M

一早7點出發入山                                                                                                                                                                     見到大水罐就係起點~

9 月尾天氣已經零度伕以下, 見到地面溪水結水...

起步

環境優美

冰掛

馬道路線明顯 左邊上山繞過冰凍河水

獨木橋 其實唔難過~

其實每個位都好靚, 如果唔係穿越狼C, 就咁响度露營幾日都唔錯

第一天在天黑前起營休息

食物選擇要輕便有營養同高熱量, 仲有易煮慳燃料

天氣好好, 啲星多到數唔到... 不過真係好凍~ 营地海拔約2859M

頂部
肥Pe
越野雄心

UID 21
精華 0
積分 1523
帖子 3046
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
狀態 離線
精彩.... , 請稍後繼續

d字用大隻d更好

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
註冊 2010-8-15
來自 特技星球
狀態 離線
雪地露營!諗都諗倒幾凍  

但d景真係好靚 ><!!!

keep to share !!!

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2013-10-25 23:40  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
真係世界之大...只係新彊就已經多野到不得了...

老實講...呢D線我呢世都去唔到...

只可以睇你既遊記了...

頂部
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2013-10-26 00:16  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
第一日個背囊係最重……  
天氣凍好快就慣,睡袋就要-10度好啲∼  
我用嗰個-5度,要加衫對腳先暖

頂部
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2013-10-26 15:03  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
D2 白楊河源頭營地~白楊溝達阪 -- 臺普希克馬河水邊營地
今日09:00AM 出發海拔2859M, 14:00 到白楊溝達阪山腳最後水源, 19:00 到白楊溝達阪登頂海拔3852M, 21:00 到山腰平草地仍未有水源, 靠溶雪補給, 摸黑碎石斜坡落山行到零晨01:00 水边营地海拔約2446M...
大家負重上第一個達阪有5人出現輕微高山反應~ 加上路程較長而中途無水源補給, 必須落山到有水源位置起營~

今日09:00AM 出發海拔2859M

14:00 到白楊溝達阪山腳最後水源                                                                                      河面結冰

開始上山

隊長Chris

雪地紫外線極強, 葉SIR 保護十足

同樣經驗體能極強, 玉SIR

高佬

Ci ci

亞木

Oli

Winfred, Di Di

廿歲頭嘅小伙子 啫哩

小弟

高海拔其實唔駛太擔心, 因為你行一段路就好自然會停低休息, 因為空氣稀薄, 你想行都無咁多氣~

多休息可令隊伍唔會分散

就到頂

19:00 到頂海拔3852M, 呢堆石叫瑪尼堆, 常見於重點位, 以之識別, 通常係隊中快腳在等隊友時堆砌消磨時間...

落山之路非常漫長

落山嘅碎石路, 不能輕視

就快天黑,要落到山腳山谷先有水源

到21:00 仍未到水源...靠溶雪補給, 之後摸黑就無影相喇, 到零晨01:00 水边营地海拔約2446M

頂部
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2013-10-26 17:01  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
D3 臺普希克馬河水邊營地 -- 臺普希克馬河五星營地

由於昨日太艱辛, 所以今日縮減行程到臺普希克馬河五星營地 作休息, 所以今日好hea~ 12:00 先出發, 16:30 到五星營地

呢度就係昨晚行到零晨1點嘅水邊營地

昨晚攰到野都無食就瞓喇, 所以早餐要食好啲

昨晚太攰, 呢啲路點行呀

大家硏究緊昨晚睇唔到嘅地型...

夜晚搵路真係好危險

開始沿河谷行海拔2246M

沿河谷行有時要上側邊馬道

如果夏天大水就比較危險

好多位都有前人放左獨木橋

水源大休

河谷風光

呢個分差路, 留意到嗎? 左下角係河邊馬道, 右上角就係兇狠嘅空中栈道, 同埋由於呢個位,
令到我隊人分開左黎行, 前面6個人行得太快, 又睇唔到呢個位, 就行左下路,
而後面比我發現呢個路口之後, 我地有5個人就行左呢條驚險之路,
條上斜路係斜到我唔相信係上到, 最後個位我要手腳並用先上到...
驚險到唔記得影相

空中栈道係因為夏天大水河谷水位高又開鑿嘅山路, 兇險並唔係空中栈道, 而係佢之後段路要大過50度嘅斜坡上攀約一百米... 呢條路, 上左去就返唔到轉頭

上完斜坡都未完, 由於上攀左成百米, 現在就置身百米懸崖上... 呢段路又係碎石斜坡~ 一冼腳又係咁先... 有啲位都係直到崩塌埋... 十分兇險

由於失散左, 所以隊友都有點擔心 不久回望河谷, 終於發現失散隊友~

前方就係5星營地

到達營地, 回望剛才空中栈道之後段路... 十分兇險

幾日無沖涼

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
註冊 2010-8-15
來自 特技星球
狀態 離線

頂部
yeti
越野雄心

UID 62
精華 0
積分 471
帖子 942
閱讀權限 80
註冊 2008-10-4
狀態 離線
想問下, 你朋友用蛋殼地蓆凍唔凍呀?

頂部
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2013-10-27 22:52  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
我都係用雞蛋殼...
唔凍呀~

一田,你係咪想攞佢whatsapp問佢呀?

頂部
kelvin
越野雄心

UID 23
精華 0
積分 1054
帖子 2107
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
來自 監肉
狀態 離線

頂部
rocky_cc
山人

UID 221
精華 0
積分 205
帖子 410
閱讀權限 20
註冊 2009-10-1
狀態 離線
好壯觀, 勁呀!!!!

頂部
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2013-10-29 10:57  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
D4 臺普希克馬河五星營地 -- 過河 -- 棧道 -- 臺普希克馬河山 -- 庫拉阿特騰阿蘇達阪腳下 (獨樹)紮營

今日全日過河, 一共過左22次......相機放左入防水袋, 無乜影相~ 8點出發, 2點到營地, 曬日光浴, 涼曬裝備~
https://plus.google.com/u/0/photos/100092427720346905234/albums/5938596496071612785

合照

河邊馬道

河邊馬道

河邊午餐

乾糧

過河

過河

到營地

煮飯

夜晚超多星...

頂部
不速之客Leo
山人

UID 51
精華 0
積分 382
帖子 764
閱讀權限 20
狀態 離線
發表於 2013-10-29 11:31  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 不速之客Leo 為MSN好友 通過MSN和 不速之客Leo 交談
D5 營地 2577M -- 庫拉阿特騰阿蘇達阪,3556M -- 奧爾塔蘭特爾河,2481M -- 第二個溝口左拐—牧民點紮營,2806M

輕鬆左2日(將1 日行程分2日行) 回氣, 今日上第二個達阪, 大家適應左高山氣候, 今次上山輕鬆左~ 不過臨到頂嘅路係有積雪嘅斜坡, 十分濕滑, 重裝上午路時不能輕視
今日8:00 AM 出發, 19:00 PM 到牧民點紮營

營地後背一棵獨樹為入山標記, 無做功課嘅一定睇唔到~

出發

要上前面座山, 望落好近, 但要行4個鐘

發現北山羊,這群有7隻左右

沿馬道上, 路線清晰

上山嘅路大多是之字型~

踏溶左嘅雪, 會變成冰... 很滑~

12:00 PM 行左4個鐘, 到庫拉阿特騰阿蘇達阪,3556M

一睇就知我無高反

其實落山嘅路都好痛苦, 落碎石路好易連人帶石一齊跌...

高手落山方法

普通人嘅方法

真係又長又斜

沿途好多羊骨, 因為狼塔真係有狼架~

終於見到河谷喇~

15:30 PM 到左河谷, 本來可以响度起營, 不過約十公里遠有牧民點, 有牧民短暫放羊, 去到可向牧民購羊開餐, 所以繼續行

河谷風光

我地追到早我地一日出發嘅隊伍, 聽講佢地搵唔到路, 用左2日搵路...  呢度有分差路, 向右邊行

呢個都係分差路, 影的唔好, 已經向左手邊行了

沿途好多位都好靚, 適合紮營, 可惜要去牧民點

行多呢十公里, 真無好攰...

19:00 PM 到左牧民點, 人去樓空, 今日食自己啦

一片無羊嘅爛地

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2013-10-29 13:47  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
天大地大...有冇遇見狼...

葉SIR係咪馳騁果個...

頂部