標題: 06~10/03/2015...5天南投水漾森林(露營) [打印本頁]

作者: yeti    時間: 2015-1-9 01:55     標題: 06~10/03/2015...5天南投水漾森林(露營)

06~10/03/2015...5天南投水漾森林(露營)

完全照跟留長之前既行程!

http://www.wildconqueror.com/forum/viewthread.php?tid=1506&extra=page%3D1

地點...台灣南投...水漾森林...兩晚露營...下山再玩玩集集小火車...

預算行程...
06/3...台中買物資>坐台灣好行去溪頭...搵住宿...安頓就去玩妖怪村...
07/3...上山...水漾森林露營
08/3...落山...直回台中
09/3...八通關樂樂谷野溫泉
          http://blog.yam.com/c555555/article/59694395
          http://gundam-wei.blogspot.hk/2015/01/2015.html
10/3...回巿區...回港

機票...hkexpress...唔算平...$1001
去程UO1216 經濟艙HKG-RMQ 0945(0945-1120)
回程UO193 經濟艙RMQ-HKG 2105(2105-2250)

己成行
1.yeti
2.ling
3.ling +1
4.TIM
5.Leo
6.pe
7.宝 tbc

作者: 留長    時間: 2015-1-9 09:40

非常好,機票算平啦,3月山上好凍

資料...
06/3...台中買物資>唔係山腳露營
係台中買好物資...坐台灣好行去溪頭...搵住宿...安頓就去玩妖怪村...

07/3...上山...水漾森林露營
溪頭7:30有班車去杉林溪...買票入場...坐園內巴士到盡頭...參觀一下...回頭走車路到仁亭...

仁亭後有道路封閉牌...就係呢到起步上山...

沿山路上就接舊車路...過對面走木梯截徑...經兩次截徑...就要接舊車路走...

一直沿車路上走...會有好清楚指示牌...

兩條路都可以去到...
右邊上鹿屈山...要上山落山...
左邊沿車路去工寮...快路...

可考慮去程行右...回程走左...

去到呢間廢棄工寮...旁邊有小溪...可以係到大休...

再繼續走...直到呢到就係上山分岔路...

上山路都幾崎嶇...

上完山路接一條好大既杉林路...好正...有時都有絲帶引路...

到呢到...就轉下走...

一路落...之後有段好削...好玩...

去到呢個入水口 同 出水口既牌...記得去入水口...因為呢到就扎營既地點...出水口只係睇下景(冇地方扎營)...

就咁..就到咗水漾森林了...

08/3...下午落山...回溪頭住

09/3...去集集小火車閒遊
一早有車去日月潭經集集...係集集先食早餐...食完租單車環鎮...
食完什飯坐小火車去車埕玩...玩完直接坐小火車返台中...夜遊逢夜市...

10/3...踩下單車...回港
如有時間...坐火車去后豐租單車踩...呢條單車路都好正...

作者: 肥Pe    時間: 2015-1-9 10:48

好毒
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-1-18 00:11

水漾森林預我1個
作者: yeti    時間: 2015-1-27 13:43

thx 留長資料, 希望到時好天!!!
作者: 留長    時間: 2015-1-27 21:54

陸續加料上去...得閒先...
作者: eugene    時間: 2015-1-28 20:51

四人成行喎。$1001 仲話唔算平?算非常平吧!
水漾森林我想去好耐鳥!...

但係呢期手緊到爆廠、應該去唔到了!

三月台灣天氣ok嗎?
作者: wai_wai    時間: 2015-1-28 23:31

台灣--三月 氣節為: 榖雨  , 雨量增多,穀類長的好.....  

山上氣溫約 5 - 15 度! 帶定睡袋,厚地蓆啦      

煲埋薑汁芝麻湯圓糖水, 做宵夜就 正
作者: 留長    時間: 2015-1-29 10:04

阿堅...帶埋婚紗上去影結婚相...靚絕...

成為水漾第一人...
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-1-29 10:27

其實我confirm 左去個喎……
作者: Diaz    時間: 2015-1-29 11:59

QUOTE:
原帖由 不速之客Leo 於 2015-1-29 10:27 發表
其實我confirm 左去個喎……

可能當你唔存在囉 , 我有去台灣機票多呀, 三月一齊去玩呀!
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-1-29 17:14

我3月去水漾,一齊啦
作者: 阿寶    時間: 2015-1-29 19:13

我都很想去,但無露營用品亦揹不起露營用品來行!
作者: Diaz    時間: 2015-1-29 19:35

QUOTE:
原帖由 阿寶 於 2015-1-29 19:13 發表
我都很想去,但無露營用品亦揹不起露營用品來行!

請Leo 幫你搬嘛,佢係雄心負重王,
作者: 阿寶    時間: 2015-1-29 20:28

大S,你是否也去,你也可以幫我揹地席和睡袋!
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-1-30 01:37

但我最睇唔過眼遊人將垃圾留在山上……
可能我對雄心嘅人期望過高~
作者: yeti    時間: 2015-1-30 10:26

9號可能去呢度
我諗緊水漾之後
http://hiking.thenote.com.tw/new ... 2%E7%92%B0%E8%B5%B0
作者: 留長    時間: 2015-1-30 11:35

我冇留垃圾,都帶晒落山
作者: 留長    時間: 2015-1-30 11:50

你之後想行果條路,我地上次踩阿里山都有經過,幾靚

得閒幫你度度
作者: eugene    時間: 2015-1-30 21:56

wa!好多人去喎!
水漾影婚紗真係靚爆!
諗諗佢。

阿寶,依家d露營裝備好輕,買黎你去新西蘭都可以用
作者: wai_wai    時間: 2015-1-31 00:00

QUOTE:
原帖由 不速之客Leo 於 2015-1-30 01:37 發表
但我最睇唔過眼遊人將垃圾留在山上……
可能我對雄心嘅人期望過高~

咁係時候要再發起上山執垃圾行動
作者: wai_wai    時間: 2015-1-31 00:01

QUOTE:
原帖由 wai_wai 於 2015-1-31 00:00 發表

咁係時候要再發起上山執垃圾行動

上星期同EC 踩環塘都發現有唔少垃圾!  我地執左少少-----
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-1-31 11:09

不如你試下响香港山頭燒垃圾丫
作者: wai_wai    時間: 2015-2-1 18:45

QUOTE:
原帖由 不速之客Leo 於 2015-1-31 11:09 發表
不如你試下响香港山頭燒垃圾丫

咁我又唔會係香港山頭燒垃圾=====

不過,水漾森林既當地林務員/同導遊都會係出水口燒一大堆垃圾----

佢o地燒左變成灰,用黎俾d樹堆肥---  我細個住圍村果陣,d人都係燒垃圾堆肥!   

我諗係唔同既環境下,當地人都想以唔同既方法將垃圾善後,但本身既存在都係取自自然世界,

只係人類將佢製造同轉化成另一種物資!      http://content.edu.tw/junior/earth/tp_tm/new/item0504/main/0.htm

其實點處理都唔會將一d 野完全消失!  最重要既,始終都係民眾既環保意識同處理取向!

作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-1 20:20

唔知你明唔明, 留長話同你講都無用…… 二噁英不容易分解,在食物鏈累積和傳遞,最終使處於食物鏈頂端的人類成為二噁英污染的最後集結地。
作者: wai_wai    時間: 2015-2-1 22:07

明同唔明都無用,因為佢都係會存在係世上!

<<其實點處理都唔會將一d 野完全消失!  最重要既,始終都係民眾既環保意識同處理取向!>>
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-2 00:09

我徹徹底底地輸了,留長講得好啱……
作者: wai_wai    時間: 2015-2-2 00:25

作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-2 01:11

活在當下啦, 出多啲山~
作者: Diaz    時間: 2015-2-2 10:45

LEO, 出左機票未?? 係咪全程跟住領隊YETI同LING玩???
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-2 10:55

出左, 我唔跟都無地方去啦, 你想去邊玩?
作者: Diaz    時間: 2015-2-2 11:09

QUOTE:
原帖由 不速之客Leo 於 2015-2-2 10:55 發表
出左, 我唔跟都無地方去啦, 你想去邊玩?

我去都冇乜問題,

8號返落去, 跟手有咩搞>?

你10號機返嗎?

作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-2 12:00

6卅3
台中1120->台中火車站1400(買野)->台中火車站乘15:00台灣好行->17:00溪頭宿->晚遊妖怪村
7卅3
溪頭0820->杉林溪遊樂場09:00->登山口->鹿屈山->水漾森林16:30
8卅3
水漾09:30->杉林溪遊樂場13:50->水里
9卅3
1.水里08:00卅09:00->東埔村->登山口->樂樂谷溫泉

2.回程15:00->東埔村18:50卅21:10車->水里卅台中
10卅3
1.樂樂谷->東埔村->水里->台中->飛機
2.水里卅台中->后通單車->台中機場
作者: 留長    時間: 2015-2-3 11:48

東埔...樂樂谷溫泉...正...值得一去...

八通關古道...遲下又玩一轉越野單車...

http://blog.yam.com/jc8875010/article/32644530

http://www.a-trip.com/tracks/view/8763
作者: 肥Pe    時間: 2015-2-3 16:14

QUOTE:
原帖由 留長 於 2015-2-3 11:48 發表
東埔...樂樂谷溫泉...正...值得一去...

八通關古道...遲下又玩一轉越野單車...
http://blog.yam.com/jc8875010/article/32644530

http://www.a-trip.com/tracks/view/8763

八通關古道越野單車 ..... 可以與 "特富野古道" 同遊 (* 當然指不是同一天)
作者: ling    時間: 2015-2-3 17:08

Leo咁都比你知我暫訂行程
作者: ling    時間: 2015-2-3 17:34

行程如下,但如果包車要諗下,
主要車程係
6卅3機場去台中火車站,台中去溪頭
8卅3杉林溪去水里
10卅3台中返機場
其餘都係30mins內車程
6卅3
09:45香港->11:20台中
台中->14:00台中火車站(買野)->
15:00台中火車站乘台灣好行(90-120mins 車程;高鐵台中站上12:20卅15:20)->
17:00溪頭宿->晚遊妖怪村
7卅3
溪頭0845(30mins車程,07:30卅08:45卅10:25)->09:15杉林溪遊樂場(門票$150-200,塔台灣好行車來好似減$50)->
10:00登山口仁亭(步行約30mins,園車$50卅人)->鹿屈山H2287m(仁亭至鹿屈山登山口有三個上切位)->
水漾森林16:30&#127546;(往上眠月神木來回約120mins)
8卅3
09:00水漾->13:00杉林溪遊樂場
(杉林路回約4hrs,可塔乘13:10由杉林溪回台中車,於水里站下車,若未能趕上則搭車返回溪頭,轉乘回台中卅竹山車再往水里)->水里
9卅3
08:00水里(公車6732)->東埔村(經東埔吊橋再往八通關登山口)->
登山口,明顯路段,部份有路塌情況,父子斷崖
回程15:00前離開->東埔村18:50車(否則要乘21:10車)->水里
10卅3
水里->台中->台中機場(19:30前)

可自行選擇只去水漾森林後回台中

作者: 留長    時間: 2015-2-4 15:45

一田,加埋老C落去
作者: yeti    時間: 2015-2-4 20:54

越黎越多人, 大家比d力,果幾日要太陽太陽太陽
作者: wai_wai    時間: 2015-2-4 21:30

放毒    

<所謂>難行既路段都算係哩d了----                                                                                                               爆草叢

好多帶                                                                                                                                                                    車路好翠綠

個大背嚢先最辛苦.....                                    Easy 啦!

捐下,又行下---

環境一流                                                          後面草叢係廁所位,行過/拎水小心d啦

水漾森林拍拖                                                     跳舞                                                                 影相

寫意-----                                                                                                

迷幻                                                                 

天晴

作者: wai_wai    時間: 2015-2-4 22:19

其他相仲有 妖怪村... 可以睇------
https://plus.google.com/u/0/phot ... 6110846509274851937
作者: 肥Pe    時間: 2015-2-5 00:57

一田,三月是雨季,你休想...

作者: yeti    時間: 2015-2-5 12:20

報價如下:
6/3:台中機場(ETA: 1120)去台中火車站,台中去溪頭 (單程x2)
8/3: 杉林溪去水里 (單程)
10/3:台中巿回台中機場 (ETD: 2105) (單程)

我们的包車價格和规约如下:
包車費: 新台幣10000
车型: (Volkswagen福斯 9人座)
人数: 7人+行李
所報價格均含:油費、路費、與代雇司機工資、台灣政府所訂的強制險。
作者: Diaz    時間: 2015-2-5 17:31

包車都幾抵!

作者: 留長    時間: 2015-2-5 18:08

唔係帶單車...冇必要BOOK機場 - 台中之間交通...

10000/7...貴到飛起
作者: ling    時間: 2015-2-5 19:23

我會選擇塔車
作者: wai_wai    時間: 2015-2-6 23:14

我覺得 台鐵 d 便當 又平又好味XDDD

爭鮮就好難食><!!!

作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-6 23:31

我買左野食喇~
作者: kelvin    時間: 2015-2-7 00:01

QUOTE:
原帖由 yeti 於 2015-2-4 20:54 發表
越黎越多人, 大家比d力,果幾日要太陽太陽太陽

你叫我呀?
作者: 留長    時間: 2015-2-7 09:56

踩車CAMP就話要輕裝啫...

兩日一夜又唔算好辛苦既登山露營...可以豐富D...
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-2-7 10:44

好好味嘅後備黎∼
作者: 肥Pe    時間: 2015-3-15 00:16

先睇相,簡單攻略稍後補上

其實...水漾森林'攻略' 就是 forum資料 or google->水漾森林 (google 大把資料)

'樂樂谷' 林'攻略' 就是 Yeti 在 forum提供的綱上連結資料 or google->水漾森林 (google 大把資料)

是次行程編排是 Ling Wong & Yeti, 好順好好....正

作者: 肥Pe    時間: 2015-3-15 00:27

溪頭及妖怪村 (6 Mar 2015)  https://www.facebook.com/fok.pet ... 50178815&type=3

杉林溪->鹿屈山->水漾森林 camp (7 Mar 2015) https://www.facebook.com/fok.pet ... e=1&pnref=story

水漾森林->下線->杉林溪->集集 & 水里 (8 Mar 2015) ->  https://www.facebook.com/fok.pet ... e=1&pnref=story

東埔 ->八通關越嶺道西段 (經父子斷崖)->樂樂谷溫泉 (9 Mar 2015) https://www.facebook.com/fok.pet ... 50178815&type=3

台中 (10 Mar 2015) https://www.facebook.com/fok.pet ... 50178815&type=3

作者: 留長    時間: 2015-3-16 00:58

嘩...咁叫交貨...
作者: 肥Pe    時間: 2015-3-16 12:43

QUOTE:
原帖由 留長 於 2015-3-16 00:58 發表
嘩...咁叫交貨...

好...雖然綱上資料豐富,刀寫d後記 la...

稍後
作者: wai_wai    時間: 2015-3-16 19:54

作者: 留長    時間: 2015-3-17 15:56

雖然貼相係麻煩D...但link 入FB其實冇意思...

唔係你FAN又入唔到去睇...係你FAN又唔需要係呢到入去睇...

好相...就貼上黎...同世界分享下啦...
作者: 不速之客Leo    時間: 2015-3-18 23:14

水漾森林路線圖
[youtube]X3n6Y2c0Z_w[/youtube]

樂樂谷溫泉路線圖
[youtube]Vpx3pv6fjgE[/youtube]

作者: 肥Pe    時間: 2015-3-25 10:08

嘉明湖之路2015年4月1日重啟 部落共管多項新制同行

http://hiking.thenote.com.tw/new ... 6%E5%90%8C%E8%A1%8C

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://www.wildconqueror.com/forum/) Powered by Discuz! 5.5.0