標題: 16-18/9/2012...深圳南澳、東涌、西涌 [打印本頁]

作者: wai_wai    時間: 2012-9-4 19:28     標題: 16-18/9/2012...深圳南澳、東涌、西涌

3日2夜深圳南澳、東涌、西涌

有無人有去過@@??

有無料??? 值唔值得玩架@@??

我諗住去渡下假,住下木屋姐^^!!!

ok???

作者: 留長    時間: 2012-9-4 21:12

你帶副啤牌去hea 下就得啦...理得佢值唔值得玩...

人地玩東西涌綑邊...
作者: 砂仁    時間: 2012-9-5 01:43

以為你踩車去~~~
作者: 陳小明    時間: 2012-9-5 09:48

sha tau kok van or bus to nam o , @nam o bus or van to 東涌 , coast trek to 西涌, or others hiking....swimming...
作者: ngpuiling    時間: 2012-9-5 21:18

暑假尾去過踩左兩日多車馬路,被車砵傻了
作者: wai_wai    時間: 2012-9-5 22:13

QUOTE:
原帖由 ngpuiling 於 2012-9-5 21:18 發表
暑假尾去過踩左兩日多車馬路,被車砵傻了

咁誇張= =!..........
仲諗住真係踩單車><!!!

無郊區架咩~,~????
作者: wai_wai    時間: 2012-9-5 22:15

QUOTE:
原帖由 陳小明 於 2012-9-5 09:48 發表
sha tau kok van or bus to nam o , @nam o bus or van to 東涌 , coast trek to 西涌, or others hiking....swimming...

我天水圍去沙頭角未好唔方便

諗緊過羅湖/福田/橫崗睇下有無車過去><!!!
作者: 砂仁    時間: 2012-9-5 23:19

粉嶺有車去~~
踩車可以去楊梅坑,個度有車租,1人MERIDA到5-7人車都有...
(楊梅坑條路幾乎無車,有單車徑....)

作者: wai_wai    時間: 2012-9-6 13:31

QUOTE:
原帖由 砂仁 於 2012-9-5 23:19 發表
粉嶺有車去~~
踩車可以去楊梅坑,個度有車租,1人MERIDA到5-7人車都有...
(楊梅坑條路幾乎無車,有單車徑....)

好!!唔該晒^^!!

我都搵倒D有用野,同大家Share 下

http://www.xcsmd.com/index.asp?id=3
作者: 留長    時間: 2012-9-6 16:01

唔錯咁喎...一於去試玩啦...
作者: wai_wai    時間: 2012-9-12 16:39

Plan 好了xb.......
Share 下

作者: wai_wai    時間: 2012-9-12 16:42

16/ 9(日)
10:00粉嶺站食住早餐等
11:00上環島大陸通巴士直通南澳
($60)環島大陸通_早2-3日訂車飛!
12:30到王母車站下車轉364,818,919巴士去水頭村海鮮街Hea行睇環境、搵野食、(買海鮮於晚上BBQ)
15:00摩托車去西涌海灘4號入口之南門頭海灘木屋處!
(巴士/的士費參考﹕約40元   摩托車應該可更平!)
15:30處理check in及整理行裝預備西涌綑邊去東涌
15:45出發綑邊
18:30東涌搵車返西涌或行返去!
19:30食晚餐(BBQ_25元/人)加自買海鮮

17/ 9(一)
8:30食早餐--落西涌沙灘 Hea 玩!
(如游得太離岸,水流有機會暗流,最好用水泡等浮物….)
11:30過楊梅坑check in 及 搵野食
**(回南澳總站乘        M274到東山碼頭下車便到楊梅坑)
13:30 租單車環楊梅坑海岸線、四圍遊及食
19:00 Hea 遊楊梅坑市集

18/ 9(二)
8:00食早餐--8:30上七娘山 (精選)
15:00返民宿拎行李
16:00 璐悅旅行社(人民路)  上車返香港!
其他回港路線﹕南澳360巴士回深圳 或 到龍崗長途車站搭528中巴回深圳!

作者: ngpuiling    時間: 2012-9-12 23:21

:jingg:
作者: 留長    時間: 2012-9-13 18:01

痴孖筋15:45去綑邊,條邊D高手一日都難綑晒,你玩特技咋,你估玩魔法呀
作者: Diaz    時間: 2012-9-13 18:18

QUOTE:
原帖由 留長 於 2012-9-13 18:01 發表
痴孖筋15:45去綑邊,條邊D高手一日都難綑晒,你玩特技咋,你估玩魔法呀

你錯啦! 佢地綑一段就搭車走架啦, 條邊隨時走都得!
作者: 阿寶    時間: 2012-9-14 00:05

你錯啦! 條邊不是隨時走都得!
想一次過綑東西涌,要預一天時間!
作者: Diaz    時間: 2012-9-14 01:01

QUOTE:
原帖由 阿寶 於 2012-9-14 00:05 發表
你錯啦! 條邊不是隨時走都得!
想一次過綑東西涌,要預一天時間!

我咪話佢地點會綑晒, 只會中途著草
作者: 陳小明    時間: 2012-9-14 10:42

中途著草行夜山啊
岸邊之上有山路都要半日多
3日行程,活動無多,半日交通,半日Hea!可1日綑(先住東再綑去西住),或住東,第早上大六湖坑上七娘山。
作者: wai_wai    時間: 2012-9-14 23:03

~,~!!.........原來係綑唔倒.....
咁取消綑邊Xb.....此行唔使太Toil....
下次捉埋留祥先去綑xb.....

我覺得雄心都可以攬下d 3-4日既短線旅途~,~!!
唔使下下搭飛機玩足7日 = =!!(有時無咁多假架嗎)><!!

作者: 留長    時間: 2012-9-15 23:57

3-4日都可以搭飛機...
作者: wai_wai    時間: 2012-9-26 14:45

第一日﹕
粉嶺--->水頭村海鮮街---->南澳------>西涌

一去到大大個招牌,令人期望好熱鬧,好多又平又靚既海鮮= =!

點知原來地方好細,同一個普通市場差唔多= =!D人又死了你買海鮮,煩Q死!

總結係-----可以唔使再黎哩度= =!....

之後走返出路邊巴士站,搭 2蚊巴士去南澳Xb....

果然只係一個大型海味市場,但見d價錢好似同香港差唔多,
只係可能一定要講倒價,先有平價海味到手!但團員中同我都無咩興趣!

之後我地走出少少去活生生海鮮市場,打算買海鮮,再拎去餐廳加工食!
點知,到頭黎都係俾人呃= =!
買左蜆(味道一般﹕連加工費45蚊)、活海膽8隻_加工為海膽炒飯(碟炒飯就好好味,海膽開埋都無鼻屎咁大舊= =!65蚊 )
3大隻花蟹(唯獨得哩樣唔錯- -!60蚊)-----
最後結論係﹕如果下次再黎食海鮮,唔使自己買完再搵餐廳加工食,因為直接係餐廳上點菜已好足夠!!

餐廳都有鬼祟野- -!   不乾淨消毒費﹕10蚊!每檯都要收= =!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

食飽飽再起程去今日主打,西涌沙灘xb....
我o地之前都book定左沙灘邊的小木屋住,打算放低行李,check in 完即落沙灘玩,非常方便!

全長有5km﹕暫時仲係深圳最靚沙灘!!

仲有媚媚睇tim

原來真係幾大浪!!試過打到阿滔跌低左,笑死我

玩完返房休息!!

玩到抽根,要拉根= =!

夜晚,最後黎個BBQ.....係正沙灘旁邊,真係好有feel.....仲有人放煙花同玩天燈!!超浪漫~,~!!

作者: 留長    時間: 2012-9-26 21:57

我唔識個位女子係乜水...
作者: wai_wai    時間: 2012-9-26 23:44

阿滔個EX,,,,(暫時係Xb.......... )
作者: pacific108    時間: 2012-10-18 08:37

好在你地有帶水泡.
西沖海底好多暗流, 每年都有人一去不返. 大家去要小心
作者: wai_wai    時間: 2013-4-24 13:38

加D有用資料﹕

客戶服務及查詢
(852) 3193 9332 (香港)
(86) 4006 123 148 (國內)

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://www.wildconqueror.com/forum/) Powered by Discuz! 5.5.0