標題: 091017-大浪群坑會
ghost1363
新手上路

UID 255
精華 0
積分 8
帖子 15
閱讀權限 10
註冊 2010-3-20
狀態 離線
唔好意思,留長兄,我有幾個大浪坑同靈白石澗既問題想問一問你。

QUOTE:
【大浪坑】
『位置』 嶼西半島
『方位』 源起靈會山以東 流入大浪灣
『難度』 ★★(左源)
『土名』 檸檬瀝
主河谷的澗觀,在嶼西奇澗中,要算是平凡一些,在引水道以上一段,林泉相映的溪途,環境極其寧謐。上源分為兩支,右源有小許激流,然後引入一個很長的高原河峽。喜歡漫行而不作騰跳的行友,在本區此澗確是首選之地。左源偏窄源短,末處則有嶄崖陡立,頗具危姿。

轉自香港山澗叢集。

1. 請問上文既左右源係咪掉轉左?
2. 大浪坑主澗左源密唔密?澗中多唔多荊棘?
3. 靈白石澗中源定右源,如果要一上一落,邊條會較容易?

唔該留長兄。

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-3-21 00:03  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
1.冇錯...叢集所說的左右源係掉轉咗...

2.左源唔密唔多荊棘...但上源出澗就稍密...

3.靈白石澗...中源上...右源落會適合D...因為中源有幾個大峽...好難行...

大浪左澗既相...
引水道上

熱到要過冷河...

主瀑壁...有睇頭...

硬砌...好玩...

到郊遊徑完... 望返去大浪坑右源澗谷...

頂部
ghost1363
新手上路

UID 255
精華 0
積分 8
帖子 15
閱讀權限 10
註冊 2010-3-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 留長 於 2010-3-21 00:03 發表
1.冇錯...叢集所說的左右源係掉轉咗...

2.左源唔密唔多荊棘...但上源出澗就稍密...

3.靈白石澗...中源上...右源落會適合D...因為中源有幾個大峽...好難行...

唔該晒留長兄。

頂部