標題: 20/6-11/7/2013...台灣半打工換宿之旅 ---> (後記)
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
註冊 2010-8-15
來自 特技星球
狀態 離線
2013/06/25_綠島Day.3

今日最後一日係綠島!Package 中,今日唔揸電動車啦!(阿寶安樂晒^^!)
由老闆揸7人車帶我地去綠島的特色景點同了解綠島既歷史!
(包括﹕綠島監獄、綠島鬼門關、觀音洞﹒……)
模擬當時監獄的生活,要上堂……

生不入監房!

監獄操場!

派飯??

監獄圍牆!

跟住去左個蠟像監房!

搵到 2個皇上 @@!!!

蠟像苦工!

見到阿FAY D 好朋友!!

之後上山去睇所謂既觀音洞,點知就見到D妹妹炒車係度喊 = =!
老闆就話,成日都有遊客炒車,前幾日仲有個炒度即刻搭飛機去醫院!

個洞有地下水,一直延伸到好入好黑.....又好似好污漕~,~!!
老闆仲話D水可以飲.....

都係去睇返睡美人與哈巴狗啦!

再上埋朝日溫泉左邊座小山!上度去好大風XD
但有好大片草地平台同好廣闊既風景!

佢地話俾你知有幾大風XDD

落返山,返民宿附近食埋個飯就係時候離開綠島了!!

全綠島最旺算係我地民宿既哩條街!日日,夜夜都有機車手@@!!

最後搭返約50分鐘船返台東LU......
總結綠島特色係﹕有鹿玩、有小羊玩、有靚岩石、有監獄歷史,浮潛方面都多野睇!
魚種明顯較多,珊瑚礁都好大片,只係有時浪太大同天陰陰!

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線
2013/06/26_台東單車遊

本來計劃今日一早就搭火車去屏東過 小琉球島!
但計過火車時間後,決定同留長佢地上晝玩埋台東單車遊先!
果然 係正到脾XD...
又好天,景又靚,沿途又多野玩、多野食、多野飲,仲多野影XDD  賺埋哩度先離開台東了XD

係台東火車站 寄好晒行李後,就去隔離哩間野租車啦!
既方便,又平!靚 !正!

聽講哩度仲可以租到去台北先還車XD....

大好天!出發啦!

睇下倫樣!

開心到震XD

踩踩下,要踩上大橋,但都好舒服XD...

台灣D單車徑好多文明提示!!香港仲有排追~,~!!

玩大單車XD

繼續沿舊路軌向前去.....GO!GO!GO!

YO....正呀!

慢慢踩!

又休息下,又玩下先!真係太好天了~,~!!

呀寶一見蛋糕又要食XDD

去到個舊車站又HAE 下先XD....

仲有火車玩啵!

留長﹕  Came on !! So what !!

見人爬,佢又要爬~,~!!

佢地話要有藝術氣息!!

又幾藝術啵!

繼續go!

頭上成日有戰機飛過!!

咁就去到台東既海濱公園啦!又靚景,又好玩!緊係又玩一輪先啦XD....

對落就係對面太平洋既大海啦!!

靚到暈@@!

前少少又有D藝術野玩啵!

果然好藝術!!

加埋留長就.........

太好玩啦!但夠鐘散水 ><!再出發去第2度了!

沿返條單車徑繼續走! 去到一個靚湖(琵琶湖)!湖底真係好清,環境一流!

之後諗住趕火車,踩快2步走! 點知又去一個又大又靚既(活水湖)!
D水當然就唔係綠色啦XD...

都係唔捨得影返幾張先 XD....
如果有時間,一定游返轉水先><!!!

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線
2013/06/27_小琉球之旅

前一日同留長玩完台東單車後,就即時搭火車去枋寮 再轉車去屏東既東港上船過小琉球!
結果,都趕到 6:45P.M 尾班船過去!(原來開船前30分鐘先賣票,見售票處無人,差D以為無晒船XD)
仲睇埋屏東 東港個日落!好大個呀><!!

碼頭都有地圖,了解下小琉球先!

第二朝一早,老闆娘就帶我地去驗車XD....
開頭都話租單車,但老闆娘話D路好多斜,所以最後佢就租左架電單車俾我玩XD
正呀!

成個小琉球有2間 7-11 ,係中山路哩邊街就最旺!

食埋個飯就開始環島,周圍玩下啦XDD
係小琉球,我最鍾意就係哩個海鮮炒麵 加啤酒!

諗住去下個遊客中心叫佢幫我攪WIFI,點知攪左成個鐘 = =!但D職員都真係好有耐性!
我悶到周圍影下相,都唔錯啵!望倒(白沙觀光港)!

突然個倫樣唔Q見左,我就周圍搵佢啦!搵左廿幾分鐘都無影,又無電話搵佢!
好彩我醒~,~!....我推測一番,果然自己去左花瓶岩!影到我係佢後面都唔知!
唉----- 吹脹! = =

係都影下我啦  

攪完一輪!繼續遊小琉球----環海邊真係好得!好似每個位落水都好好玩咁><!!

熱死辣!

整番條先XD...

食完!爽完!GO.....

原本諗住去哩度露營!不過,好彩都係無去露!熱Q 死!但景好正!

之後就去左厚石裙礁!!影左張同<一田> 一樣既相XDD

小琉球燈塔!真係好流下啵 = =!

都係落沙灘打個轉先XD

當然搵下有無膽啦XD

之後自己走左去D 穩秘處睇睇! WOW....
成個都係海膽池...

多到喊~,~!!可惜,小琉球係禁捕!所以都係乖乖地,無捉到~,~!

下面仲有好多海膽^^! 上面就大太陽 XD....

返返落沙灘睇睇先!

真係有囡囡啵XD...

點知倫樣就叫我睇死左既雞泡魚~,~!!

都話去睇囡囡 咯!

睇下.......又一堆!

得唔得先XD...

遠處仲有個啵!

原來呀婆執海草 = =!.....

最後,用哩張<花瓶岩>結束今次小琉球之旅XD....

頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
註冊 2008-9-29
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2013-7-24 23:41  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談
呢張好正!

好想爬舊石!

頂部
肥Pe
越野雄心

UID 21
精華 0
積分 1523
帖子 3046
閱讀權限 80
狀態 離線
Taiwan 太正

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Diaz 於 2013-7-24 23:41 發表
呢張好正!

好想爬舊石!

你想爬邊樣先XD....
唔好見倒條女,就扮晒話想爬石啵?
爬石定爬 X ........

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線
終於攪掂蘭嶼條片!.....

頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2013-7-31 09:42  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談
個水世界好掂! 好多Limo..

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線
蘭嶼水底相

當日努力係<東清灣>探索後,竟然有大驚喜!
誤打誤撞的大潮退天氣下,先會有哩個地方玩XDDDD
Super lucky-----------

珊瑚都露出了水面!

一大堆<毛仔>

獅子魚 亂入

上埋水度打招呼

甄住吉手指----獅子魚d刺係有 劇毒

同返 毛仔 玩 安全d

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線
蘭嶼 另 一浮潛地-----係核廢料場 及象鼻岩 之間!
但當日到場感受係十分荒蕪,而且因為有個 核廢料場 係附近,
感覺不良好----但水底景觀都唔錯! 仲有好多唔同顏色既水蛇!
蘭嶼既水蛇出名種類多同性格好奇,好少主動攻擊人!

網上找搜尋圖

我地行左落一帶既岩岸邊! 岩岸地之間有好多大大細細既空隙位 就係落水既地方啦!
因為有岩石既包圍,所以d 浪 唔算大! 但d空隙位就可以去到好深水 ,有d仲可以穿洞tim
如果你夠膽量,唔怕浸死 XDDD

係咪受幅射影響,所以特別靚@@?

頂部
wai_wai
越野雄心

UID 298
精華 0
積分 838
帖子 1676
閱讀權限 80
來自 特技星球
狀態 離線
接住-----綠島既浮潛更精彩!
綠島 海面上雖然好似大左少少風浪,但水底景觀,不論係珊瑚 、 魚同其他海洋生物都係較多既!
網上資料顯示 綠島既珊瑚類別 有 350 種左右,係太平洋 海域中佔達 8成半!
而排名第一既,係澳洲既珊瑚,大堡礁 有 450 種!
今次推介係綠島浮潛既地方係﹕柴口浮潛區

水唔算太深,而且好清水,但整個珊瑚群帶真係好大片!

水面睇落風浪大,但水底其實好平靜,水流唔算大,而且好高清HD......

返返上水面 就好似有冷泉浸咁.....XDD 皇上幾爽皮

頂部
砂仁
越野雄心

UID 15
精華 0
積分 707
帖子 1413
閱讀權限 80
來自 自由的人馬
狀態 離線
發表於 2014-12-28 01:46  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 砂仁 為MSN好友 通過MSN和 砂仁 交談
看到又 血起來了...

頂部