標題: 2018 March 23 to April 6. Austria , Hungary and Sicily info
bonnie
猿人
重組人生中...

UID 96
精華 0
積分 315
帖子 629
閱讀權限 30
註冊 2008-10-21
狀態 離線
2018 March 23 to April 6. Austria , Hungary and Sicily info

記錄此行有用資料, 實際行程不多講, 因為無乜行程  

一到步就坐火車到Salzburg. 本來打算在VIENNA 機場坐OBB但原來那個底價around euro 27 要預先上網訂, 仲要限時限刻. 那為有去WIEN MITTE 坐westbahn
VIE AIRPORT ( FLUGHAFEN WIEN )  坐metro to WIEN MITTE. 再買westbahn 去salzburg.   
Westbahn /OBB /metro 係同一個站, 要留意自己坐個班車的時間同platform 唔係就會上錯車.   

去Salzburg 主要是看konginsee , 在salzburg train station 對出坐840 巴士再轉 一程巴士就到. 買1 day pass euro 10.20

konginsee 就是綠水~

原來只post 風景相, 無我, 地方好似無噤靚... 都係要post 下我先得.

Salzburg to Bad Goisern , 去bad goisern 因為我要去hallstatt,  但其實有其他近的小鎮可以選, 晩點報上.
去小鎮真係要有準備, 因為supermarket 收6點, 星期六半日, 星期日唔開.. 餐廳星期日唔開有一些更是星期日同星期一都唔開... 我因為無準備, 所以就食了兩日 pizza .

Bad Goisern 興 hallstatt 之間有個open pool 好靚架.. 有幾會可以去試下游水. name :  Hallstattersee, Untersee
點去就唔知, 因為我是單車亂入.

Hallstattersee, Untersee

由bad goisern > hallstattersee 沿途風景都好靚.

到hallstatte 啦.. 去之前唔知邊度聽到. 如果9點後到. 那最佳影相位會好多人, 無得影. 所以, 我係一早就出發, 7 -8 點就到了. 無人. 可以狂自拍. 坐火車去到站要再轉船. 船是euro 2.5 one way.

一兩小時便行完一周, 如果有時間, 其實可以行上山, 好易行, 唔記得行幾耐, 因為我不停自拍, 花了很多時間. 原來行到山頂是salt mine. 係值得玩的, 幾好玩, 但是我發現我行上山唔抵, 因為山腳有套票, salt mine + round trip tram price is euro 30, single trip of tram is euro 9.  ticket of mine is euro 22.. 我比左31 歐但要行上山, 人家比 30歐就唔洗行. 你地記住, 如果打算行上山, 早少少出發, 之後預埋行落山.

back to Vienna
Vienna 坐車其實好易, 對香港人一定無問題, 因為我地坐慣地鐡. 只要知自己要去邊個站名就得.
我程程都有買足票, 但.. 好想唔買, 因為無人查, 站是自出自入的. Budapest 也是.. 但人在外地都係守法較好....

因為只留一晚, 所以我無算住市區, 住近地鐡站, 同價錢平便可.  所以我估我住左貧民區.... 如果住多過兩日都係住返市區.. 個人會開心d..... 中間的八邊形就係市中心.  

Vienna > Budapest

我係坐巴士去的. 三小時左右. 我又唔覺得好耐喎. 我坐中午車. 五六點到了budapest. 可以睇到好靚的夜景. 好開心. 另外. 這裡的人比Austria 的人開心. 所以, 心情即時開朗晒.

budapest 呢個包好好食. 無餡的. 質感好好..

我最鐘意就係黃色電車.

其實今次去budapest 是為了去spa ..但原來要早兩日前訂. 否則會full...泳池都無得入...
無得去spa 唯有四圍行, 修甲同做左個印度眼按摩... 先係用一舊好重的粉團. 係面上造個pool , 之前倒d 油沉住對眼, 之後開眼, 跟住指示左左右右轆.. 都幾新奇的. 但就無我想要的按摩... 眼轆轆之後就完左... 好似要huf 5000 , 即hkd 160 左右..

在budapest 時候天陰陰有雨, 所以我沒有去景點. 買左張one day pass, 亂坐車, 噤就一日. 第二朝一早便坐早車去Vienna .

這次在Vienna 住市區. 旁邊是市集, 感覺好好. 買張one day pass 就四圍行. 噤又一日.

Vienna > Sicily

Sicily 係我好期待的, 因為是去早兩年去西西里已講話要去看的temple...
我先去Giardini Noxas 去探我朋友, Giardini Noxas 像長洲. 好多歐洲人夏天會去渡假. 在凍天時, 就會好靜, 當地人成日話, 佢地凍天就好愁, 因為無收入.  但我都係鐘意凍天去. 人少少.

從 Giardini Noxas 去 Agrigento , 首先是坐巴士回市區Cantania , 之後坐sais bus , 太約三小時就到啦.
我11點到Agrigento , 本來以為要兩日才可以找到所有temples...點知.. 超無難度.... 原來temples 是在一個好公園內.. 好似九龍公園噤... 只是坐10分鐘巴士便到.. 行2個鐘睇完... 我估我應買個講解機, 去了解多些. 噤好以有意義一點.
入場費10歐. 去埋 Museum 15歐.  

Agrigento 好細, 仲有少少雜.. 如果唔係因為訂了住的, 我應睇完便回catania. 可惜.. 要住一晚.

因為一直以為catania 回milan 機票會越近越便宜. 但原來我計少了easter holiday... Easter holiday 對意大利都好似幾重視... 我日日睇住機票升.. 最後我都唯有買左一張 hkd 2000 幾蚊的機票回Milan   " />" />

Milan 回港時, 須留10小時在多哈.. 于是我便join 了三小時的city tour.. QAR 40 ( AROUND HKD 80) .無乜特別.. 最特別係最後一站的 market .可惜, 只能留半小時.. 應留耐一點. 找東西吃.. 因為機場的勁貴同唔抵. 定係之前西西里的太合理同美味呢?

其實我真係唔係去左好似.. 講兩句就完了~

Salzbury bus >  https://
salzburg-verkehr.at/

To Konigssee bus #840

OBB > www.oebb.at

Westbahn

Regiojet > [url=https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.regiojet.sk%2F&h=ATO-0kTDgk6jqb3m7qXeG6cPB-cB4HRNJm5P6oCE7bqQX6DNFXPxYhgq_ciGU_wLMuSqynGlKyd6741JstmjdKJ_vRThOIP87moSLWppc6ZHeDDaiYo]www.regiojet.sk[/url]

Sicily bus >  BUS CENTER.IT   / SAIS (www.saistrasporti.it)

Hostel 篇>>
本人好鐘意住hostel , 一來平, 二來我成日一個人去旅行. Hostel 有人傾下, 望下. 無噤自閉.

以前我住的hostel 就算是住dorm, 要share bathroom 我都無驚過. 因為我一路以為share bathroom 只是跟一班女的share.. 但今次去到 Austria 住過兩間hostel 是男女同用的... 那真係有d 尷尬... 有一朝, 我在一格浴室內見到用過的condom ...這時.. 我就覺得... 男女share bathroom 好dirty ar........ ..... 所以日後我會注意一下這一點..

我位過意大利, 西班牙, Portugal ,  澳洲, 奧地利, budapest 的hostal.. 意大利的多數都好好. 好少dorm, 印象好似多數自己單獨所房.. 澳洲的dorm 要看roommate, 會亂一點, 但幾casual and comfort, kitchen 好正... 奧地利房ok. 但廚房不乾淨..水壼是10年無洗的樣子. 仲要男女share bathroom....

( 以上總結只是按我住過的去評 , 不能以偏概全)

Milan - Stay in " Villa Ormeni ", euro 38 one night ( 因為我前一晚見佢跌價才訂) , 住呢度係因為google map search 最近MXP 機場, 因為我要坐早機. 本來有打算睡機場. 但最後都係對自己好一點.
不過其實住機場都得, 有capsula room.. 但我太遲搵. 已full. 不過capsula room 都好以唔平.
Villa ormeni 睡一晚係無問題的. 自己一間房, 兩張床, 獨立bathroom,  係偏離市區一點, 所以我電話收唔到信號.. 附近又沒有supermarket... 所以, 如果長住.. 就找市區的好.

Vienna - Wombats City hostel - Naschmarkt.eur 29.20 one night .

幾好.. dorm 都係房內有bathroom , 所以只係同roommates share.. 唔係成層share.
這間lobby 好讚, 又有welcome drink , 又近 Naschmarkt.. Naschmarkt 是好似赤柱市集噤...有野食, 有made in china 包包, 有乾果等東西賣.   總結係.. Wombats city hostel , 可以再住.

Budapest - Flow Hostel , euro 9.50 per night ..  
就係見到condom 個間.... bathroom 同 水壼勁舊, 要行幾層樓. 但床位是ok 的.. 每張床都有簾同燈, 有插頭充電.

tbc

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2018-4-12 13:38  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
你既交通諮訊好有用...我唔會有呢D諮訊...因為都係自駕...

好正

支持支持...

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2018-4-12 13:40  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
再寫多D租單車諮訊...

住宿諮訊...

頂部
bonnie
猿人
重組人生中...

UID 96
精華 0
積分 315
帖子 629
閱讀權限 30
狀態 離線
回復 #3 留長 的帖子

住真係可以寫下. 但單車就無乜特別.. 我係到步, 見仲有時間就問住的地方. 佢幫我班回來的. 最初以為唔洗錢班比我.. 點知半日都收左我10歐..

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2018-4-13 09:38  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
點知半日都收左我10歐

頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
註冊 2008-9-29
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2018-4-13 16:32  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談

QUOTE:
原帖由 bonnie 於 2018-4-12 21:38 發表
住真係可以寫下. 但單車就無乜特別.. 我係到步, 見仲有時間就問住的地方. 佢幫我班回來的. 最初以為唔洗錢班比我.. 點知半日都收左我10歐..

咁貴?

我係 Bordeaux 踩兩日都係 10 歐,兩個人

頂部
雪兒
山人

UID 67
精華 0
積分 173
帖子 346
閱讀權限 20
註冊 2008-10-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Diaz 於 2018-4-13 16:32 發表

咁貴?

我係 Bordeaux 踩兩日都係 10 歐,兩個人

呢個價都6年前既事啦, 唔知家下加到幾錢呢

頂部
雪兒
山人

UID 67
精華 0
積分 173
帖子 346
閱讀權限 20
註冊 2008-10-6
狀態 離線
BONNIE有冇計過今次用咗幾錢?

頂部
bonnie
猿人
重組人生中...

UID 96
精華 0
積分 315
帖子 629
閱讀權限 30
狀態 離線
無計最終用了多少錢。。我都無大洗。。應唔會好多。都用左。唔計了

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2018-4-16 10:46  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談

頂部
肥Pe
越野雄心

UID 21
精華 0
積分 1523
帖子 3046
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
狀態 離線

頂部